torstai 4. syyskuuta 2014

Ranskalainen patonki



Tein tänään ehkä ensimmäistä kertaa patonkia ja ei olisi voinut paremmin onnistua! Täydellisen pehmeä sisältä ja hieman rapea pinta. M sanoi, että minä teen jatkossa patongit. :D Satuin löytämään niin hyvän ohjeen, että on pakko jakaa se täällä! Reseptin löysin makuja.fi sivustolta,  täältä.

Ohje on neljälle patongille, mutta itse tein sen puoliksi. Siitä tuli kaksi isoa patonkia.


Neljä patonkia:

50 g hiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä (itse käytin valkosipuli oliiviöljyä)
n. 14 dl vehnäjauhoja

1. Liuota hiiva tuskin kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy ja työstä joukkoon jauho sileäksi, joustavaksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa pitkään, 10-12 minuuttia käsivoimin. Peitä ja anna nousta 30 minuuttia. Painele noussut taikina takaisin kulhoon ja nostata vielä toiset 30 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikina läpi kunnolla leivinpöydällä. Jaa taikina neljään osaan, kieritä niistä kapeat pitkot ja aseta ne öljytylle uunipellille. Jauhota patongit kevyesti pinnalta. Leikkaa patonkeihin muutama vinoviilto terävällä veitsellä ja anna nousta 20 minuuttia liinan alla.

3. Paista patongit uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat hienon värin. Suihkuta mielellään vettä uuniin muutaman kerran. Jäähdytä patongit ritilällä ilman liinaa, jolloin ne pysyvät rapeina.



Tällä ohjeella tehdään varmasti jatkossakin patonkeja. Heti meni yksi patonki kaupan, toivottavasti myös aamupalalle vähän. :P Saa M tehdä huomenna uuden satsin ja vaikka heti neljä leipää!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti